Viscerale therapie

Veel mensen leven met langdurige klachten. Die klachten kunnen te maken hebben met het skelet, de gewrichten, spieren en pezen alsook buikklachten of hoofdpijn. Vaak zijn deze klachten niet makkelijk te behandelen.
Bijlangdurige of terugkerende klachten, kunt u een visceraal therapeut raadplegen. In het gebied waar u de pijn voelt, zit vaak niet de oorzaak van de klachten. Iemand met hartklachten bijvoorbeeld, voelt geen pijn aan zijn hart, maar heeft last van een pijnlijke arm.

Pijn in spieren of gewrichten blijkt vaak het gevolg van een aandoening aan of rondom een inwendig orgaan. Een visceraal therapeut onderzoekt daarom niet alleen het gebied waarin een klacht optreedt, maar het hele lichaam.

Zelfgenezend vermogen

In het lichaam zijn verschillende systemen aanwezig die met elkaar in evenwicht moeten zijn.
Als dat niet het geval is, is er sprake van een storing.
Het lichaam heeft het zelfgenezend vermogen deze storingen te ‘repareren'.
Dit mechanisme zorgt er normaal gesproken voor dat een lichaam zich herstelt zonder hulp van buitenaf.
Soms is dit zelfgenezend vermogen van het lichaam verzwakt. Mogelijke oorzaken daarvan zijn bijvoorbeeld: een ongeluk, een operatie, ziekte, stress en/of verkeerde voeding. Het lichaam heeft dan hulp van buitenaf nodig om van de klachten af te komen. Een visceraal therapeut kan het lichaam deze extra hulp geven. Hij/zij doet dit door de verklevingen tussen de inwendige organen los te maken en de schedel en/of het bewegingsapparaat te stimuleren.

Het lichaam: een eenheid
De visceraal therapeut beschouwt het menselijk lichaam als een eenheid: alles is met elkaar verbonden door bindweefsel.
Bindweefsel is de verzamelnaam voor kapsels en banden die rond de gewrichten zitten. Ook rond de inwendige organen en in de schedel zit bindweefsel.
De medische term voor dit bindweefsel is fascia. De inwendige organen zitten via een fascie vast aan de wervelkolom, het bekken, de schedel, de ribben, het borstbeen of omliggende inwendige organen.
Fasciën zorgen er dus voor dat de inwendige organen in het lichaam op hun plaats blijven.

Oorzaak en gevolg
Naast stevigheid, zorgen de fasciën ook voor beweeglijkheid van de inwendige organen.
Een mooi voorbeeld hiervan is de ademhaling.
Het middenrif gaat bij het inademen naar beneden en bij het uitademen weer omhoog. De nieren zitten met een fascie vast aan het middenrif. Bij elke ademhaling gaat de nier, samen met het middenrif, 3 tot 4 centimeter op en neer. Doordat de ademhaling gemiddeld 20.000 keer per dag plaatsvindt, legt de nier ongeveer 700 meter per dag af. Uit dit voorbeeld blijkt hoe belangrijk het is dat fasciën vrij kunnen bewegen. Door verklevingen, na operaties, infecties en ontstekingen, vermindert de beweeglijkheid van de fascie. Door die verminderde beweeglijkheid trekken de fascieverbindingen constant aan andere delen van het lichaam. Hierdoor kunnen op den duur klachten ontstaan in spieren en gewrichten (met name in de rug, nek, benen en armen). Bij een enkel verstuiking kunnenscheurtjes ontstaan in het kapsel van het enkelgewricht. Hierdoor kan het gewricht geïrriteerd raken, hetgeen zich uit in pijn, gezwollenheid, stijfheid.
Dergelijke scheurtjes kunnen ook in de fascie rond de inwendige organen en de schedelbotten ontstaan. Deze scheurtjes kunnen het weefsel dusdanig gaan irriteren dat er via de fascie (pijn)klachten ontstaan elders in het lichaam.
Veel van dit soort traumatische klachten ontstaan na een (auto)ongeluk.

Herstel en beweeglijkheid
Een visceraal therapeut is opgeleid om bij klachten het bindweefsel rondom de gewrichten, de schedel en de inwendige organen weer beweeglijk te maken.
De therapeut gaat na welke inwendige organen, gewrichten, botten, bloedvaten, zenuwen en wervels minder beweeglijk zijn. Pas daarna wordt tot behandelen overgegaan.
De visceraal therapeut werkt altijd met de handen en gebruikt nooit apparatuur. Met de handen kan de therapeut immers het beste waarnemen waar en welke weefsels vast zitten. Het weefsel dat vast zit of te gespannen is, wordt vrijgemaakt met gerichte, zachte technieken.

Oorsprong
Grondlegger van de viscerale therapie is Jean Pierre Barral.
In 1970 begon hij in Frankrijk met het geven van cursussen over viscerale manipulaties.
Sinds 1985 is hij verbonden aan het Upledger Instituut in de Verenigde Staten.
De opleiding tot visceraal therapeut duurt drie jaar.
Om te worden toegelaten tot de opleiding is een HBO diploma in de gezondheidszorg vereist (bij voorkeur fysiotherapie).
Informatie en documentatie: www.barralinstituut.nl