Medische pedicure

Heidi1Voeten vragen om een goede en juiste verzorging. Goed en gemakkelijk lopen heeft invloed op de totale gezondheid. Pedicure kan u hierbij goed behulpzaam zijn. Veel mensen onderschatten het belang van een goede voetverzorging. Iedere STAP die u zet kan PIJNLIJK zijn, indien u bijvoorbeeld last heeft van:

 • een droge huid met kloven op de hiel 
 • een branderig gevoel bij het lopen
 • ingegroeide of krom gegroeide nagels
 • het gevoel dat u op een steentje loopt
 • pijnlijke eeltplekken met likdoorns
 • schimmel (mycose) nagel
 • verkleurde en verdikte nagels
 • een hallux valgus
 • vastzittende nagelriemen
 • voetwratten

Voor veel mensen kan het ook een probleem zijn of worden om de eigen voeten te verzorgen, door bv rugklachten, reuma, een nieuwe heup of knieklachten. De pedicure kan hierin uitkomst bieden. Pedicure is een echte weldaad voor uw voeten die ook wel eens wat meer aandacht verdienen. Tenslotte dragen uw voeten u het hele leven door.    
Een algemene voetbehandeling duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit:

 • nagels knippen
 • nagels frezen
 • nagelwallen schoonmaken en eelt verwijderen
 • eelt onder de voet verwijderen
 • eventuele pitjes/likdoorns of andere lastige plekjes verwijderen
 • voeten desinfecteren en insmeren met een speciale voetcrème

Enkele voorbeelden van probleemsituaties:

DIABETES MELLITUS
Het is raadzaam dat mensen met DIABETES MELLITUS regelmatig naar de pedicure gaan om uw voeten te laten verzorgen en controleren. In de meeste gevallen wordt dit door de zorgverzekeraar vergoed. De pedicure in het PodoCentrum beschikt over een speciaal diploma (aantekening) om mensen met Type 1 en Type 2 DM te behandelen. Ten gevolge van Diabetes (in de volksmond: suikerziekte) kunnen de voeten gevoelloos worden, waardoor u kleine wondjes niet zelf opmerkt. Wordt een wondje niet of niet goed behandeld, kan deze makkelijk een ontsteking veroorzaken wat mogelijk niet zal genezen. Soms zijn de bloedvaten aangetast en in het ergste geval kan dit zelfs leiden tot het afsterven cq amputatie van de tenen of de voet.  

LIKDOORNS OF EELTPITTEN
Een likdoorn is eelt dat door een extreme druk onder de voet naar binnen gaat groeien. Dit kan tegen een zenuw of bloedvat aandrukken en kan veel pijn veroorzaken. Het verwijderen van likdoorns, dat geheel pijnloos is, zal ongeveer een kwartier in beslag nemen. De likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, zal er vakkundig uitgehaald worden met speciaal hiervoor bestemde apparatuur. Aansluitend wordt de eeltpit behandeld met een speciale crème.

INGROEIENDE NAGELS
De behandeling van ingegroeide nagels gebeurt, indien nodig, met behulp van een lichte plaatselijke verdoving in de vorm van een crème. Als de behandeling niet afdoende blijkt en de nagel nog steeds de neiging heeft om naar binnen te groeien, kan het plaatsen van een nagelbeugel uitkomst bieden. Een nagelbeugel is gemaakt van kunststof welke de nagel dwingt om uit de zijkant te komen, trekt als het ware de nagel omhoog. U voelt meteen het resultaat. Deze nagelbeugels zijn klein en onopvallend zodat u gerust in de zomer met open schoenen kunt lopen.

MYCOSE OF SCHIMMEL
Ook de behandeling van schimmel/kalk nagels is geheel pijnloos. De nagels worden met speciale freesjes dunner gemaakt en geknipt. Aangezien de nagels erg dik en brokkelig kunnen zijn is het in de meeste gevallen niet mogelijk dit zelf te doen. Na de behandeling zal u geadviseerd worden om de nagels thuis zelf te behandelen met een daarvoor bestemd middel. De schimmel moet tenslotte geëlimineerd worden. Via de huisarts is het mogelijk  medicatie tegen deze schimmel te verkrijgen. Dit wordt echter ook vaak afgeraden vanwege de vele bijwerkingen en de belasting van de lever.

WRATTEN
De wrat behandeling geschiedt volgens een coagulatie methode. De behandeling is pijnloos (er wordt niet gebrand of bevroren) en dus ook heel geschikt voor kinderen. Voor een optimaal resultaat is het nodig om deze coagulatie behandeling een paar keer te herhalen. De behandeling dringt diep door tot in de kern van de wrat. Een wrat is een virus die ook van binnenuit bestreden dient te worden. Om de wrat te beschermen maakt de voet als het ware eelt aan. Dit eelt kan ook pijnklachten veroorzaken als het tegen een zenuw drukt. Het kan dus ook nodig zijn het eelt te verwijderen alvorens met de coagulatie te beginnen.  

Wat is er ook mogelijk?

HAND- EN VOETPAKKINGEN
Het is mogelijk een voetenbehandeling te combineren met een heerlijke warme paraffine behandeling voor uw handen. De handen gaan in een paraffine bad terwijl uw voeten verzorgd worden. De handen raken zo goed gevoed en houden de warmte nog heel lang bij zich. Deze weldaad is speciaal aan te bevelen voor mensen met reuma (tijdelijke pijnverlichting) en natuurlijk ook voor mensen met een zeer droge huid of de zgn. afwas handen. Voor de voeten is er een speciale zee-algen pakking. De voeten worden ongeveer 15 minuten in deze pakking verpakt, wat resulteert in heerlijke warme voeten en wat nog lang nawerkt. De algen zorgen voor een goede voeding voor de huid van de voeten. De behandeling wordt afgesloten met een 10 minuten durende relax massage van de voeten.     

Al bovenstaande behandelingen kunt u laten verrichten zonder een verwijzing van huisarts of specialist. De behandelingen zijn in de meeste gevallen te declareren bij de zorgverzekeraar. Vergoeding is uiteraard afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

HARSEN ONDERBENEN
Het harsen van de onderbenen is een onderdeel wat vaak wordt gecombineerd met een voetbehandeling. Het gebruikte hars maakt uw benen mooi, glad en zonder stoppels. Hoe vaker u het in eerste instantie laat doen, des te minder vaak u het in de toekomst hoeft te laten harsen. Bij een twee jaarlijkse harsbehandeling heeft u het hele jaar benen, die gezien mogen worden.  

PRODUCTEN
De pedicure heeft ook de kennis en de beschikking over diverse producten voor de voeten, nagels en benen. Er zijn ook producten aanwezig voor de diabetische voet.

NB (medisch) pedicure is alleen in Huizen mogelijk.